Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Termékajánló

DOLGOZZ OTTHON!

DOLGOZNI SZERETNÉL?

*

Legyél a kollegám!

*

 

Otthonában dolgozva juthat kiemelkedően magas jövedelemhez!

*

Gondolom sokan vannak úgy, hogy nincsenek megelégedve jelenlegi anyagi helyzetükkel. Be vannak skatulyázva egy napi 8-10 órás munkahelyre, idejüket, energiájukat, tudásukat adják egy bizonytalan vállalkozáshoz, amelynek és egyben az Ön sorsa sem biztos.


 

Szeretne másként élni? Szeretne több szabadidőt és több bevételt? Ha igen, akkor Ön most jó helyen jár és érdemes továbbolvasnia ezt a tájékoztatót!

*

  TOVÁBB>>>>

 *

INGYEN WEBÁRUHÁZAD lehet 2 perc alatt!

*

 

HÍREK:

 

Hírek

2008.03.13
Sikeres kísérleti őssejt-terápia cukorbetegségre!
Nagy előrelépést jelentett az az új kísérletsorozat, melyben embrionális őssejteket sikerült rávenni arra, hogy inzulint termelő sejtekké fejlődjenek. Az embrionális őssejtek az embrionális fejlődés hólyagcsíra állapotában jelennek meg, és a szervezet összes sejtféleségét képesek kialakítani. Emmanuel Baetge kutatócsoportja (Novocell, San Diego) egerekbe juttatott emberi embrionális őssejtet, amelyek béta-sejteket hoztak létre. Ehhez nélkülözhetetlen volt azoknak a jelátviteli útvonalaknak a feltérképezése, amelyek során az őssejtek inzulint előállító, ún. endokrin sejtekké alakulnak (differenciálódnak). Először szövettenyészetben próbáltak meg működőképes béta-sejteket előállítani, ezek azonban - bár termeltek inzulint - nem reagáltak a vércukorszint változásaira, így a megfelelő szabályozási rendszer nem működhetett. Hogy ezt kiküszöböljék, olyan sejteket adtak egerekbe a szövettenyészetből, amelyek már megkezdték differenciálódásukat, ám még nem voltak érettek. A kutatók úgy gondolták, hogy az egerek szervezete megfelelő belső környezetet jelent a jól működő, a vércukorszintet érzékelni képes sejtek kialakulásához. Egy hónap elteltével az állatok véréből az inzulin termelődését bizonyító emberi molekulát (ún. C-peptidet) sikerült kimutatni. (A C-peptid az inzulin peptidláncából hasad ki, ugyanannyi képződik belőle, mint inzulinból. A kutatók azért a C-peptidet mutatták ki, mert aminosav-sorrendje jobban eltér ember és egér között, mint az inzuliné.) Cukor beadását követően megnőtt az emberi C-peptid mennyisége, igazolva, hogy az új béta-sejtek érzékenyek a vércukorra. Az egér saját béta-sejtjeinek elpusztítása után nem alakult ki cukorbetegség, így az őssejtekből képződött sejtek önmagukban is képesek voltak megfelelően szabályozni a cukoranyagcserét. A sikeres állatkísérletek után megkezdték a módszer emberen való alkalmazásának előkészítését. A meggyőző eredmények mellett nagy kérdés azonban az, hogy az őssejt-eredetű béta-sejtek képesek-e önmaguk megújítására. Ha nem, az eredeti béta-sejteket károsító hatás őket is elpusztítja, így az őssejt-transzplantációt időről időre meg kell majd ismételni.